Mijn hond loopt niet achter een bal aan

Ik merk dat mensen vaak vergeten, dat ze een hond spelletjes ook uit moeten leggen! Zo hoor ik vaak: “Mijn hond loopt niet achter een bal aan.” Nee, heb je ooit echt duidelijk gemaakt wat de bedoeling van het spel is? Heb je wel geoefend met hem? Hummer is ook niet zomaar begonnen met de bal ophalen en weer terugbrengen. Spelen is trouwens heel goed voor de band met je hond. Je bent tijdens het spelen namelijk echte maatjes!

Zeker voor honden met heel veel energie is niets zo makkelijk voor jou als hij een bal kan terug brengen. Het is een simpele manier om je hond lekker moe te maken. Veel honden kunnen achter een bal rennen, sommige kunnen hem halen, maar terug brengen is voor velen een groot raadsel. Toen Hummer nog een pup was, ben ik binnen al begonnen met halen en brengen.

Zorg wel voor een balletje dat niet zo klein is om door te kunnen slikken en niet zo groot zodat hij de bal in de bek kan nemen. Als kleintje speelde/stoeide hij met een tennisbal. Ik ging dan vlak bij hem zitten en pakte de bal van hem af en zei heel vaak en heel gelukkig: “Brengen!”. Vervolgens rolde ik de bal weer zijn kant op, zodat Hummer er weer mee ging spelen. Ik pakte de bal weer af en zei weer heel vaak en heel gelukkig: “Brengen!”.

Na een tijdje ging ik wat verder weg zitten en riep Hummer bij me. “Brengen” zei ik en met met m’n handen tikte ik vrolijk op de vloer in de hoop dat hij met de bal naar je toe kwam. Komt hij naar je toe zonder bal, dan is het ook prima, want dan is je pup natuurlijk toch de mooiste en de knapste en zeg je heel vaak en heel vrolijk “Kom”. Zo leert hij meteen wat “komen” is.

De bal pak je zelf weer even. Je gaat weer bij je pup zitten en daagt hem uit om met de bal te spelen. Je tikt de bal tussen je handen over de grond wat op en neer, je speelt de bal zachtjes tegen zijn pootjes, etc. Als je pup dan laat blijken dat hij de bal toch wel heel leuk vindt, rol jij de bal een stukje weg. Hoeft niet ver hoor, een meter is al voldoende. Dan zeg je weer: “Brengen!” en begint het verhaal weer opnieuw. Als je het goed doet, komt er echt een moment dat de pup denkt: “Als ik de bal naar mijn baasje breng, is mijn baasje heel blij met me. En blijkbaar vindt mijn baasje dat leuk als ik dat doe, wanneer zij “Brengen” zegt.”

Je kan deze oefening nog uitbreiden door het woord “bal” erin te verwerken. Zo leert je hond meteen wat een bal is. Als je je hond voor het eerst dingen wil leren, adviseer ik om het bij een oefening simpel te houden en dus bij één commando te blijven. Oefeningen hoeven niet lang te duren. Het is veel belangrijker om oefeningen vaak te doen. Dus veel herhalen! Kijk bij “Trainen” voor meer informatie hoe je je hond iets kan leren.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Hondpedia
Logo